top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑνδρέας Γ. Χριστοδούλου

Πιλοτικό σχολείο στα πρότυπα της Ενιαίας Εκπαίδευσης

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Φιλελεύθερο


Τη δημιουργία ενός πιλοτικού σχολείου, στο οποίο θα εφαρμοστούν οι πρόνοιες του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί για την Ενιαία Εκπαίδευση, προτείνουν οι Σύνδεσμοι ΔΕΠ – ΔΕΠΥ, για Άτομα με Αυτισμό Κύπρου και Σύνδρομο Down, οι οποίοι μέσα από ημερίδες ενημερώνουν τη βάση των γονέων και την κοινωνία γενικότερα, για τη συζήτηση που διεξάγεται τους τελευταίους μήνες για τη μεταρρύθμιση της Ενιαίας Εκπαίδευσης.

Βασικό σκεπτικό της πρότασης για πιλοτικό σχολείο είναι να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής των προνοιών της νομοθεσίας που θα προκύψει, ούτως ώστε να αξιολογηθούν στην πράξη και την καθημερινότητα του σχολείου, να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και στη συνέχεια να εφαρμοστούν στα υπόλοιπα σχολεία.

Κι αυτό, για να μη γίνουν όλα τα σχολεία πιλοτικά και τα παιδιά να μη συμμετάσχουν σε ένα «πείραμα», το οποίο ενδέχεται να έχει αρκετά προβλήματα. Πέραν όμως από τη δημιουργία πιλοτικού σχολείου, οι Σύνδεσμοι μαζί με άλλους αρμόδιους φορείς, προτείνουν και τη δημιουργία εξειδικευμένης ομάδας από «θεωρητικούς» και «πρακτικούς» επιστήμονες –περιλαμβανομένων και πανεπιστημιακών– οι οποίοι θα είναι σε θέση να συμμετέχουν επίσημα στις διαβουλεύσεις που γίνονται για την Ενιαία Εκπαίδευση. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο επιστημονικός σύμβουλος των τριών πιο πάνω Συνδέσμων, Ανδρέας Χριστοδούλου, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη μεταρρύθμιση αυτή, θα πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό πως «η Ενιαία Εκπαίδευση είναι ένα πάντρεμα της Γενικής και της Ειδικής Εκπαίδευσης και αφορά όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά».

Είτε παιδιά με αναπηρίες και εκπαιδευτικές δυσκολίες, είτε παιδιά που φοιτούν σε «τυπικές» τάξεις, είτε παιδιά με αδυναμίες σε συγκεκριμένα μαθήματα, είτε παιδιά ιδιοφυίες και με διάφορα ταλέντα. Ήδη, η αντιπρόταση φορέων που ασχολούνται με το θέμα του νόμου – πλαισίου, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου, έχει παρουσιαστεί πριν από μερικές μέρες στη Λευκωσία, ενώ αντίστοιχη παρουσίαση θα γίνει και στη Λεμεσό στις 18 Μαΐου.

Στόχος είναι η συμπερίληψη των απόψεων των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί, καθώς οι Σύνδεσμοι που εκπροσωπούν γονείς παιδιών με αναπηρίες και εκπαιδευτικές ανάγκες εξαρχής ανέφεραν ότι δεν περιλήφθηκαν στον νόμο – πλαίσιο επί του οποίου συζητούν με το υπουργείο Παιδείας.


bottom of page