top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑνδρέας Γ. Χριστοδούλου

Νομοθεσία ενιαίας εκπαίδευσης ώρα μηδέν…

Στα χέρια μας πλέον βρίσκεται η νομοθεσία και οι κανονισμοί για την Ενιαία Εκπαίδευση.

Μετά από 4 χρόνια συζητήσεων επί συζητήσεων ποια η ανάλυση του αποτελέσματος, και ποιες οι συστάσεις για να διασωθεί η όλη διαδικασία;

Αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό ας δούμε πως ξεκίνησαν όλα…


2017:

Η πρώην επίτροπος προστασίας δικαιωμάτων των παιδιών εισηγείται τη σύσταση επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα προβούν σε αξιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος εκπαίδευσης.


18/10/2017:

Σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη συζήτηση του θέματος: «Οι αυξημένες ανάγκες, τα προβλήματα και οι προοπτικές που δημιουργούνται στην ειδική εκπαίδευση», ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Καδής εξήγγειλε διαβούλευση με τίτλο «Διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής που να διέπει την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου»


21/11/2017:

Με επιστολή της Γενικής Διευθύντριας του ΥΠΠΑΝ, με τον διευρυμένο τίτλο «Διαβούλευση για τη διαμόρφωση νέας πολιτικής για την εξυπηρέτηση των αναγκών των παιδιών με αναπηρία ή άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες», απευθύνεται πρόσκληση προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμπληρώσουν σχετικό ερωτηματολόγιο σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, «με σκοπό τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κατ’ επέκταση μιας νέας Νομοθεσίας»


2018- 2019:

Εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φορέα επισκέφθηκαν την Κύπρο την περίοδο και κατέγραψαν τις απόψεις των εμπλεκόμενων μερών.


3/10/2018:

Συγκροτήθηκε Πολυθεματική Συνεδρία στο ΥΠΠAN, στην παρουσία των εμπειρογνωμόνων, όπου ανακοινώθηκαν οι προκαταρκτικές Συστάσεις του Ευρωπαϊκού Φορέα για τη χάραξη νομοθεσίας και την εφαρμογή μεταρρυθμιστικής πολιτικής. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι Συστάσεις του Ευρωπαϊκού Φορέα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση της νέας νομοθεσίας.


31/10/2018:

Καλούνται Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες ώστε να συνταχθεί νέα πολιτική «Μέτρα για Βελτίωση Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Ένταξης Παιδιών Τρίτων Χωρών στην Κύπρο» χωρίς να υπάρχει κανένας συντονισμός με την ενιαία εκπαίδευση επιβεβαιώνοντας τους φόβους της επιτρόπου προστασίας δικαιωμάτων των παιδιών. Με έκθεση της αναφέρει τις επιφυλάξεις της με κυριότερες ότι προχωρεί σε κατάργηση μόνο του νόμου περί Ειδικής Αγωγής και όχι τουλάχιστον 10 αναφερόμενες νομοθεσίες.


19/2/2019:

Συγκροτήθηκε Πολυθεματική Συνεδρία στο ΥΠΠAN, στην παρουσία των εμπειρογνωμόνων, και παραδόθηκε το τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί Ενιαίας Εκπαίδευσης (Δομές Υποστήριξης) Νόμος του 2019». Άμεσα ο ΚΥΣΟΑ δηλώνει ένσταση επί της διαδικασίας αποχωρεί και καταγγέλλει

τους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες ότι δεν ταυτίζονται με την φιλοσοφία της Ενιαίας

Εκπαίδευσης.


3/2019:

Συστήνεται από τον Υπουργό κ. Χαμπιαούρη επιτροπή επίλυσης

θεμάτων ειδικής εκπαίδευσης με συμμετοχή εκ μέρους των γονέων της κ. Γιούλας Πιτσιάλης και του κ. Παναγιώτη Σαββίδη και εκ μέρους του επιστημονικού προσωπικού του Ανδρέα Γ. Χριστοδούλου.


9/2019:

Αποφασίζονται 13 μέτρα για άμεση επίλυση θεμάτων της ειδικής εκπαίδευσης όπου εξ’ αυτών ήταν και η ενημέρωση του κοινού και η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στην ενιαία εκπαίδευση. Τα μέτρα δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της αλλαγής του Υπουργού.


10/2019:

Πραγματοποιείται συνάντηση με τους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες χωρίζοντας τους φορείς σε ομάδες εργασίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν μόνο σε μία από τις ομάδες.


5/2020:

Λόγω τις πανδημίας γίνεται συνάντηση με τους stakeholders διαδικτυακά όπου θα έπρεπε να απαντήσουν συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο στα αγγλικά προκαλώντας και τις ανάλογες δυσκολίες.


8/2020:

Σε συνάντηση με την επίτροπο διοικήσεως οι οργανωμένοι γονείς παιδιών με αναπηρίες ανέφεραν τη θέληση τους αποχώρησης από τη διαδικασία.


9/2020:

Πανεπιστήμια αποχωρούν από τη διαδικασία με επιστολή στο ΥΠΠΑΝ ενημερώνοντας τις θέσεις για τη διαφωνία τους.


6/2021:

Παραδίδεται σε όλους τους φορείς τελικό προσχέδιο νομοθεσίας και κανονισμών για την Ενιαία Εκπαίδευση. Η απάντηση της Κυπριακής Συνομοσπονδίας οργανώσεων Αναπήρων όπως και η Συμμαχία για την αναπηρία όπου περιλαμβάνει 19 φορείς (οργανώσεις, επαγγελματικούς και άλλους συνδέσμους, συλλόγους, πανεπιστήμια και ακαδημαϊκούς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ιδρύματα) προσυπογράφουν κείμενο που αναφέρουν ότι οι ορολογίες χρησιμοποιούνται μόνο κατά όνομα και δεν τηρούνται τα εξής άρθρα της Σύμβασης: 2 «Γενικές αρχές», 4 «Γενικές υποχρεώσεις», 5 «Ισότητα και μη-διάκριση», 7 «Παιδιά με αναπηρίες», 9 «Προσβασιμότητα», 12 «Ίση αναγνώριση ενώπιον του νόμου», 19 «Ανεξάρτητη διαβίωση και ενσωμάτωση στην κοινότητα», 20 «Κινητικότητα του ατόμου», 21 «Ελευθερία έκφρασης και άποψης και πρόσβασης στις πληροφορίες», 24 «Εκπαίδευση», 27 «Εργασία και απασχόληση», 28 «Επαρκές βιοτικό επίπεδο και κοινωνική προστασία», 30 «Συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή, ψυχαγωγία, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και αθλητισμό» και 33 «Εθνική εφαρμογή και παρακολούθηση».


Είμαστε λοιπόν στα πρόθυρα μιας κατάρρευσης ή στα πρόθυρα ψήφισης ενός νόμου μόνο κατά όνομα ενιαίας εκπαίδευσης;


Αυτό εξαρτάται από εμάς…


Σύνδεσμοι κακοποιημένων παιδιών, προσφύγων, μεταναστών, εθνικών μειονοτήτων, με ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες και ΛΟΑΤΚΙ θα πρέπει να αντιληφθούν ότι παρότι τα παιδιά με αναπηρίες είναι αυτά που διαχωρίζονται σε περισσότερο βαθμό η ενιαία εκπαίδευση αφορά και αυτούς όπως σαφώς διατύπωσε η επίτροπος προστασίας δικαιωμάτων των παιδιών στις 10/2018 με έκθεση της και θα έπρεπε να συμμετέχουν στη διαδικασία.


Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ακαδημαϊκοί ίσως είναι η μοναδική μας σωτηρία. Επί 4 χρόνια συζητούσαμε, 4 χρόνια να προσπαθούμε να δουν την αλήθεια που είδαμε εμείς. Ας παραδώσουμε λοιπόν τα κλειδιά στους ακαδημαϊκούς να τους πούμε εμείς ως εκεί μπορέσαμε να δούμε την αλήθεια τώρα εσείς οδηγήστε μας έξω από τη σπηλιά…


Γιατί στον τοίχο της σπηλιάς μόνο οι σκιές είναι η αλήθεια…



bottom of page