top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΑνδρέας Γ. Χριστοδούλου

Και ο μήνας του μέλιτος τελείωσε…

Όπως ανεφερε και ο ίδιος Νίκος Χριστοδουλίδης η πρώτη του κορυφαία πολιτική πράξη είναι ο καταρτισμός του Υπουργικού. Με βάση αυτού οι Υπουργοί θα κριθούν από το έργο τους και ο ίδιος για την «κορυφαία» πράξη του.


Αυτό που μπορούμε σίγουρα να κρίνουμε είναι η παραλλαγή των κριτηρίων όπου ο ίδιος έβαλε με στόχο να δημιουργούσε μια σχέση εμπιστοσύνης με τον λαό, προώθησης της ισότητας των φύλων όπως και την κατάργηση της οικογενειοκρατίας το οποίο καταρρακώθηκε εξού και η αντίδραση, με ταυτόχρονα να δημιουργεί έναν φόβο για τις υπόλοιπες υποσχέσεις του.


Όσο αφορά τους ίδιους τους διορισμούς η οποιαδήποτε κρίση του χαρακτήρα των νεοδιορισθέντων αυτήν την στιγμή δεν μπορεί να θεωρείται ακριβής μπορεί όμως να κριθεί με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:


1. Γνώση του θέματος του χαρτοφυλακίου

Σε απουσία της γνώσης του θέματος ο εκάστοτε πολιτικός υπεύθυνος δύναται να μην μπορεί να αντιληφθεί τη σοβαρότητα του εκάστοτε ζητήματος και την ορολογία πχ διαφορά ανεξάρτητης και υποστηριζόμενης διαβίωσης, διαφορά ενιαίας και ενταξιακής εκπαίδευσης κτλ με αποτελέσματα να διοικούν οι ανώτεροι λειτουργοί και όχι οι εκάστοτε υπουργοί.


2. Εμπειρία διοίκησης

Σε απουσίας διοικητική εμπειρίας δύναται να μην μπορεί να διαχειριστεί τις διαφορετικές ανάγκες των λειτουργών, όπου θα παρουσιαστούν κενά σε όλη τη λειτουργία του.


3. Πολιτική εμπειρία

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο εφόσον ο πολιτικός προϊστάμενος θα πρέπει να φέρει τις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες σε συναίνεση. Σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθεί μια συγκρουσιακή κατάσταση στην κοινωνία.


Συμπληρωματικά και πιο σπάνια προστίθεται το κριτήριο το άτομο να μην προέρχεται από έναν χώρο ακριβώς αντίθετο από το χαρτοφυλάκιο του.

Πχ Δημοσιογραφία και ΜΜΕ και να διοικείς ένα υφυπουργείο όπου η προβολή αντιβαίνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να πρέπει ταυτόχρονα να αντιληφθείς αντιθετικές ορολογίες όπως η φιλανθρωπία που ταυτίζεται με την προβολή και την δημιουργία μια συμπεριλιπτικής κοινωνίας όπου ελπίζουμε να μην μετατραπεί σε κενό σύνθημα. Ας ελπίσουμε η τηλεοπτική παρουσία του Νίκου Χριστοδουλιδη στις 24 ώρες να ήταν ένα στιγμιαίο λάθος και όχι νέα κοινωνικη πολιτική.


Είδωμεν…

bottom of page